Pelješki most otvorio nove nautičke potencijale južne Dalmacije

Pelješki most otvorio nove nautičke potencijale južne Dalmacije

U utorak 26. srpnja napokon je ispunjen san o spajanju sjevera i juga te konačnoj cjelovitosti Republike Hrvatske – san koji traje još od samog proglašenja neovisnosti naše zemlje. Riječ je o danu kada je svečano otvoren Pelješki most, jedan od najvećih infrastrukturnih iskoraka suvremenog doba, ne samo na području Hrvatske, već i na području čitave Europe, koji našu zemlju stavlja uz bok najkonkurentnijim zemljama Europe i Europske Unije.

S obzirom na to da su ovom velikom prigodom sada u svakom smislu potpuno otvorena vrata južne Dalmacije kao jedne od najsnažnijih turističkih i nautičkih regija Hrvatske, ostvareni su svi uvjeti za značajnije gospodarske napretke ovog kraja. Stoga su ovom povijesnom događaju nazočili i predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić te član Uprave Josip Ostrogović, koji su izrazili veliki ponos i zadovoljstvo postignutim iskorakom za cijelu zemlju, ali i time što su ACI marine na jugu Hrvatske od sada uvelike pristupačnije nautičarima iz cijelog svijeta.

Dugo iščekivano otvorenje Pelješkog mosta Hrvatskoj će donijeti puno više od simbolike i sentimentalne vrijednosti jer ovakav kompleksan projekt prije svega potvrđuje da je zaista riječ o suvremenoj europskoj zemlji koja je sposobna realizirati i najizazovnije pothvate – i to na svjetskoj razini. Nadalje, južna Dalmacija, koja je dosad bila među istaknutijima, ali i najviše dislocirana turistička regija Hrvatske, sada je simbolički dobila širom otvorena vrata za ispunjavanje svih svojih potencijala, počevši od neizrecivih prirodnih ljepota, bogate enološke i gastronomske ponude pa sve do jedinstvene kulturne baštine.

„Zaista je velika čast i zadovoljstvo svjedočiti ovom povijesno važnom događaju za našu zemlju. Pelješki most vrlo je kompleksan projekt i jedan od najvećih infrastrukturnih iskoraka po kojima je Hrvatska poznata u svijetu. Zahvaljujući postignućima poput ovoga, Hrvatska se ponosno ističe među najkonkurentnijim zemljama Europe i Europske Unije“, poručio je član Uprave ACI-ja, Josip Ostrogović

Južni Jadran po svojoj je ljepoti nadaleko poznat među nautičarima iz cijelog svijeta, a to potkrepljuju i brojke. Naime, procjena posjećenosti za 2022. godinu u ACI marinama južnog Jadrana - Dubrovnik, „Veljko Barbieri“ u Slanom i Korčula je oko 24 tisuće nautičara, što je za 70% bolje od prošle godine. Pritom valja imati na umu i da je prilikom izbora destinacije dostupnost od krucijalne važnosti. Otvorenjem Pelješkog mosta, jug Hrvatske više nije samo avio destinacija, već je i cestovno direktno povezan s našim emitivnim tržištima. Svi domaći putnici, turisti i nautičari Pelješkim su mostom, osim praktičnih prednosti, dobili i još jednu atrakciju koju definitivno vrijedi obići. Svojom suvremenom konstrukcijom i zaista impresivnim gabaritima od 2.404 metra duljine i 55 metara visine izaziva divljenje i znatiželju nautičara koji već sada pokazuju interes za mostom u smislu turističke znamenitosti, dok se istovremeno nenametljivo uklapa u vizuru prekrasnog Malostonskog zaljeva.

„Ovim putem zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te svima koji su sudjelovali u izgradnji  jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata od proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske. Ovaj projekt za nas simbolizira dugo iščekivano ispunjenje sna o spajanju sjevera i juga naše zemlje i konačnoj cjelovitosti Republike Hrvatske. Otvorenje mosta utjecat će, kako na cjelokupnu turističku ponudu hrvatskog juga, tako i na svakodnevicu lokalnog stanovništva. Zbog iznimne monumentalne i impozantne ljepote mosta, ne čudi što su i naši nautičari već pokazali interes za mostom kao turističkom atrakcijom. O većoj dostupnosti naših marina na krajnjem jugu, ACI marina Dubrovnik, Korčula i „Veljko Barbieri“ u Slanom, ne treba ni govoriti. Svakako očekujemo povećani priljev nautičara kojima će naše marine sada biti dostupnije i cestovnim, a ne samo zračnim, putem“, poručio je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja.

Izvor: aci-marinas.com