Drugog dana biogradskog sajma krenuo 2. Croatia Charter Expo

Drugog dana biogradskog sajma krenuo 2. Croatia Charter Expo

Tijekom drugog dana 22. nautičkog sajma Biograd Boat Showa prelijepo vrijeme izmamilo je veći broj posjetitelja na obilazak najvećeg sajma nautike u ovom dijelu Europe, a i jednog od svega tri održana ove godine u Europi.

U sklopu sajma Hrvatska gospodarska komora nastavila je program 4. Dana hrvatske nautike, nakon prvog panela predstavnika svih nautičkih udruga s predstavnicima Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture. Održana je sjednica udruženja charteraša pri HGK kao i udruženja luka nautičkog turizma (marina). Također je krenuo i 2. Croatia Charter Expo na kojem je upriličen MMK Booking seminar , najprije za charter operatere, a potom i za charter agencije, uz BooatBooKing platformu rezervacija. Uz redovan odaziv članova udruženja HGK, zbog velikog interesa u ovoj složenoj godini, posebice za charteraše, primjetan je iznimno dobar odaziv vlasnika, operatera i voditelja charter agencija. To potvrđuje da je Croatia Charter Expo prepoznat kao jako potreban, odnosno da je okupljanje chartera i poseban program posvećen njima, potpuno opravdan u Hrvatskoj u kojoj je 40% svjetske charter flote, po čemu je i prva na svijetu.

Više od 30 izlagača iz charter servisa i charter kompanija (koji predstavljaju preko 1.600 charter plovila) odradilo je tijekom dana sastanke sa 30 vlasnika i charter agenata, te je time ovih 60-tak okupljenih charteraša ostvarilo kontakte koji pokrivaju većinu od gotovo 5.000 charter plovila u Hrvatskoj, a što je i najveća charter flota na svijetu. Uz charter agente nazočne na sajmu i u fizičkim kontaktima, desetak agenata se pojavilo kao digitalni posjetitelji održavanjem video sastanaka. Uz domaće okupljeni su charteraši iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke i Češke Republike. Kroz B2B (Business to Business) platformu za sastanke dogovoreno je više od 300 sastanaka između izlagača i posjetitelja, od čega je dio održan danas, a nastavio se i u petak.

Sajam prati i Festival izvornosti sa 20-tak proizvođača hrvatskih izvornih proizvoda, kao i svekolika ponuda opreme i svega što prati nautiku. Sajam nastavlja, a u petak je završni dio programa Dana hrvatske nautike HGK i programa Croatia Charter Expo, a uslijedit će tijekom subote i nedjelje dani namijenjeni posjetiteljima i najširoj publici. 

Predviđena je i plovidba akvatorijem na Ilirijinom event brodu „Nada“, te u nedjelju i dodjela nagrada učesnicima BBS regate, koja se redovno održava za trajanja sajma.

Zamjetno je da je uz domaće izlagače i posjetitelje, otvaranje granica za putovanja u Hrvatsku od strane Slovenije, Njemačke i Austrije značajno uvećalo prisustvo međunarodnih izlagača. ali i publike na sajmu. Među posjetiteljima, već tradicionalno, značajan je broj vlasnika plovila, koji drže brodove na stalnom vezu u Biogradu i akvatoriju Zadra i Šibenika, koji iskoriste ovo lijepo vrijeme za obići ih, i usput uživati u sajmu, kao i nabaviti nešto od potrebne opreme i upoznati se s novitetima u nautici.