Svjetska premijera Monachusa 70 Fly na sajmu nautike u Veneciji

Svjetska premijera Monachusa 70 Fly na sajmu nautike u Veneciji

Monachus 70-Fly ambiciozan je projekt koji je isporučen prema planu i imao je svjetsku premijeru na Salone Nautico Venezia 2022., nudeći tradicionalni mediteranski stil i moderne dizajnerske značajke kao u modelima Pharos 43 i Issa 45, ali s bogatim iskustvom i značajkama dizajna koje zahtijevaju sofisticirani klijenti.

S LOA 21,5 metara i širinom od 5,7 metara, linije trupa nude vrlo naglašen pramac koji je praktičan i vizualno zadivljujući, naglašavajući agilnu dinamiku plovila. Već na prvi pogled vidljivo je da se radi o elegantnoj jahti sportskog duha potkrijepljenu ozbiljnim pomorskim mogućnostima. No, kad se malo detaljnije obrati pažnja na njenu naprednu pogonsku tehnologiju ovaj Monachusov model predstavlja vrhunac proizvodnje motornih jahti klasičnog stila.

Dva Volvo motora od 13 litara, 900 KS spojena su s Volvo IPS-1200 pogonskim sustavima, osiguravajući pogonski učinak klasičnih propelera s osovinskim pogonom od 1200 KS. Uz fantastičan pogonski učinak i upravljivost, IPS pogoni značajno smanjuju potrošnju goriva do 35%. Ispušni plinovi se emitiraju duboko ispod vodene linije na samoj IPS jedinici, što rezultira iznimno tihim putovanjem bez mirisa.

Kako bi se pohvalila jedinstvenost ovog vrhunskog plovila, sustav dinamičkog položaja (DPS) bit će standardna značajka koja će korisniku nuditi gumb jednim dodirom za održavanje točne geografske pozicije, kao i kontrolu osi pramca krme. Monachus 70-Fly također je opremljen upravljačkim jedinicama IPS Joystick na tri zapovjedna mjesta smještena u kormilarnici na glavnoj palubi, kormilarnici s flybridgeom i krmenoj kabini. Samonivelirajuća zakrilca osiguravaju vodoravni položaj tijekom navigacije, dok autonomna vitla daju završni dodir kako bi ovim plovilom mogla upravljati posada od samo dvije osobe. Sve ove značajke osmišljene su za poboljšanje upotrebljivosti u stvarnom svijetu.