Biograd na Moru domaćin prvog SP-a za RS21 International One-Design klasu

Biograd na Moru domaćin prvog SP-a za RS21 International One-Design klasu

Nakon rekordnog nautičkog sajma Biograd Boat Showa kraljevski grad Biograd na Moru ugostit će od 3. do 6. studenog prvo Svjetsko prvenstvo za RS21 International One-Design klasu. Čast da bude domaćinom ovog svjetskog događaja dobio je Jedriličarski klub JK Briva iz Biograda na Moru, prekrasnog gradića smještenog  u samom središtu zanimljivog arhipelaga na istočnoj jadranskoj obali. Njegova razvedena obala ima brojne otoke i grebene koji nude izazovno područje za jedrenje i savršeno regatno polje za Svjetsko prvenstvo RS21.

Klasa RS21, s proizvodnjom u Engleskoj, je jedna od najnovijih i najbrže rastućih One design klasa u svijetu koja se dokazala kao vrhunski brod za natjecanje te kao izvrstan klupski brod za dnevna sportska jedrenja. Dugačak 6,7 m, te težak 650 kg i površinom jedara od 65m2 na njemu jedri 4-5 članova posade. U samo 3 godine, više od 200 brodova je proizvedeno i jedri ponajviše u Europi i Sjevernoj Americi, a flote se formiraju i rastu u Australiji, Južnoj Americi i na Bliskom Istoku.

Željno iščekivano četverodnevno prvenstvo, čiji je domaćin Ilirija Resorts, obećava žestoku konkurenciju, prekrasan krajolik, prekrasna druženja i uspomene za cijeli život. U Biogradu će se natjecati više od 40 jedrilica koje stižu iz 13 država i više od 160 RS21 jedriličara koji se okupljaju s težnjom da budu okrunjeni prvim RS21 svjetskim prvakom.

Jack Fenwick, RS21 Class Manager, komentirao je: “Radili smo na ovom događaju godinu dana. RS21 aktivnost diljem Europe i Ujedinjenog Kraljevstva je uzela maha, i drago nam je što možemo pozdraviti više od 40 brodova iz 13 različitih zemalja. Bit će sjajno i hvala svim našim partnerima i sponzorima koji su pomogli da ova vizija postane stvarnost.”

Svjetsko prvenstvo RS21 započet će trening utrkom u srijedu 2. studenog nakon čega će uslijediti ceremonija otvaranja. Svečanost otvorenja s ponosom ugošćuje gradsko vijeće u suradnji s hotelijerskom kućom Ilirija Resort. Grad Biograd Na Moru uložio je puno truda i vremena da se RS21 jedriličari osjećaju posebno, RS21 Svjetsko prvenstvo osjeća podršku lokalnog stanovništva. Kod gradske vijećnice u Biogradu na Moru mještani će se pridružiti natjecateljima u proslavi ove prigode.

RS21 International Class Association predstavlja visoke performanse i zabavu korištenjem dobro promišljenog plovila. Odgovorno jedrenje je temelj klase; ne samo da je brod napravljen od PET boca koje se mogu reciklirati i dizajniran da se može slagati jedan na drugoga kako bi se s manje vozila stiglo na događaj, jer bitno je i poštovati okoliš koji svi volimo kako bismo zaštitili naš sport. Međunarodna klasa RS21 odabire svoja mjesta na temelju kvalitetnih druženja s lokalnom hranom i pićem i kvalitetnim utrkama koristeći najnoviju tehnologiju kako bi se učinilo što održivijim.

Budući da je ovo prvo RS21 Svjetsko prvenstvo, timovi se okupljaju iz različitih zemalja diljem svijeta. Svatko pokušava saznati koji je najbolji set-up i podešavanje za njihov brod, ali i vježba najučinkovitije načine izvođenja manevara. RS21 International Class to potiče i udružio se s Niallom Myantom, vrhunskim trenerom utrka iz Ujedinjenog Kraljevstva kako bi pružio dva dana treniranja za zainteresirane RS21 timove. Niall je na licu mjesta do kraja događaja kako bi pružio poduku i podršku da se izvedba podigne na višu razinu.

Kasnije tijekom tjedna, dok regata bude već uveliko u tijeku, jedriličari RS21 i njihove obitelji uživat će u vrhunskoj regatnoj večeri u prekrasnom restoranu Marina Kornati kao i na Sailors Partyju gdje će se zabavljati do kasno u noć uz živu glazbu i piće te nezaboravnu atmosferu.

Alex Newton-Southon, izvršni direktor za dizajn i tehnologiju RS Sailinga, komentirao je: “Ovo Svjetsko prvenstvo će biti fantastično. Uistinu je inspirativno upoznati toliko ljudi koji su strastveni u našem sportu. Jedva čekamo gledati kako se odvija utrka i uživati ​​u vremenu s prijateljima i obitelji na kopnu.”

Događaji poput ovih ne događaju se bez nevjerojatnih partnera. Udruga RS21 International Class želi izraziti veliku zahvalnost Ilirija Hotel Resortu, Gradu Biogradu na Moru, Harkenu, Lifejacket Skincareu, RS Sailingu, Marksetbotu, Digital Sailingu, Restoranu More i Šangulin grupi na podršci.