Talijanski start-up počinje proizvodnju "prvog u svijetu" podvodnog hidroglisera

Talijanski start-up počinje proizvodnju "prvog u svijetu" podvodnog hidroglisera

Talijanski startup iSpace2o, podržan zajmom Invitalia, objavio je da počinje proizvodnju prvog trupa za svoj podvodni hidrogliser Deepseaker DS1. Stroj će se izdići iz vode na hidrogliser brzinom do 23kt (26mph) ili zaroniti čak 50m (164ft) pod vodom. Tvrtka tvrdi da je to prvo plovilo te vrste, jer nema drugog brzog broda koji je također sposoban za ronjenje. Također je potpuno električno, pokretano je tihim 'Deepspeed' mlaznicama, koje je dizajnirao i napravio Sealence. Električni čamci imaju tendenciju da pate od ozbiljnog ograničenja dometa, ali brzina probijanja podići će njegov trup iz vode, značajno smanjujući otpor i povećavajući učinkovit domet. iSpace2o još nije precizirao veličinu baterije ili procjenu dometa, ali napominje da razmatra alternativni pogon na vodik dugog dometa.

Još jedna ključna inovacija, kaže tvrtka, dolazi kroz partnerstvo s tvrtkom Like-A-Fish, koja će opskrbiti Deepseaker "gotovo neograničenim kisikom" za kabinu za četiri osobe DS1. Ova tehnologija koristi električnu centrifugu za postavljanje morske vode pod niski tlak, izlučujući otopljeni kisik kako bi se vratio u sustav disanja podmornice. Trošeći oko 150 W snage po osobi, ovaj uređaj je navodno bio prototip do određene točke prije nekih 12 godina.

iSpace2o obećava AI navigaciju u 'Teslinom stilu', zračne jastuke na napuhavanje za izvlačenje letjelice na površinu u slučaju nužde, heads-up zaslon inspiriran AR-om, ugrađen GoPro, hidrofone za podvodni zvuk i strukturu s dvostrukom školjkom koja može održavajte kabinu zaštićenom čak i kada sudar ugrozi vanjštinu. Giancarlo Zema grupa će staviti završne detalje na dizajn, a F1 H20 tim Blaze Performance će se "brinuti za konstrukciju trupa i razvoj vozila".

Izvor: IBI News