Melges 24 - renesansa natjecateljskog jedrenja u Hrvatskoj

Melges 24 - renesansa natjecateljskog jedrenja u Hrvatskoj

Najbolji hrvatski natjecateljski jedriličari oduvijek su tražili način da se ravnopravno natječu, no u proteklih 30 godina pristupačna one-design klasa koja je privukla vrhunske domaće jedriličare nikada se nije ostvarila. Vrhunski hrvatski jedriličari mogli su se dokazati na međunarodnoj razini, dok su ORC regate krstaša bile najbolja prilika za druge u regiji kako bi pokazali svoje jedriličarsko umijeće. Stvari su se počele mijenjati tijekom 2021. godine, kada se na inicijativu jedriličara Filipa Jurišića, koji inače plovi u klasi ILCA 7, kao i nekoliko vrhunskih hrvatskih nautičara, odlučilo investirati u jedrilice klase Melges 24. Ova one-design flota brzo se primila i postala Svetim gralom natjecateljskog sportskog jedrenja na Jadranu što je i dovelo do renesanse jedrenja u Hrvatskoj.

Od jakog vjetra do bonace

Posljednjih 20 godina bilježi se veliki procvat jedriličarskih regata u Hrvatskoj koje pokrivaju širok raspon plovila i klasa. Za to su vrijeme hrvatski jedriličari ostvarili snažan međunarodni ugled u olimpijskim klasama i bili su domaćini brojnih međunarodnih olimpijskih natjecanja. Lokalni investitori također su izgradili jake timove u IMS i ORC jedrenju, a naša zemlja je čak bila i domaćin Svjetskog i Europskog prvenstva. Hrvatska je postala žarištem elitnog jedrenja, domaćin događanja za klase kao što su TP52, GP40 i RC44.

U tom razdoblju Hrvatska je također doživjela procvat flote čarter utrka s one-design krstašima i trkaćim brodovima, vodeći u svijetu u ovoj vrsti regata. Počevši s flotom od 20 brodova Bavaria 42 Match, natjecatelji iz cijelog svijeta došli su u Hrvatsku kako bi iskusili one-design jedrenje. Time je Hrvatska promovirana kao regatna destinacija, ali su nadolazeće flote postale više orijentirane na krstarenja nego na regate što je bilo dobro za turizam, ali s neznatnom promocijom natjecateljskog aspekta jedrenja.

Kako smo se približavali pandemiji, ulaganja u jedriličarske timove su slabila, a pandemija je dodatno pokvarila natjecateljski duh u Hrvatskoj. Malo je poticaja bilo za ulaganje u jedrilicu ili regatni tim, jer nije postojala jasna ili pristupačna platforma koja bi omogućila vrhunskim jedriličarskim talentima da ostave svoj trag na objektivan način.

Renesansa jedrenja

Pridruživanje Melgesu 24 bio je lagan izbor za vrhunske hrvatske nautičare, jer je ovaj brod od 24 stope (7,3 m) privukao više od 900 vlasnika diljem svijeta. Uveo ga je 1993. godine kormilar Harry "Buddy" Melges, pobjednik America's Cupa 1992., koji je integrirao visokotehnološke materijale i koncepte korištene na razini America's Cupa u plovilo koje je bilo zabavno, pristupačno, jednostavno za postavljanje i vuču. Plovilima plovi posada od 4 osobe ukupne težine 375 kg.

Ova klasa okuplja mnoge od najboljih jedriličara svijeta, uključujući sudionike America's Cupa, Volvo Ocean Racere, olimpijce, kao i mnoge vrhunske profesionalne jedriličare. U Hrvatskoj je klasa Melges 24 okupila kremu hrvatskog jedrenja - olimpijce Šimu i Mihovila Fantelu, Tončija Stipanovića, Karla Kureta, Tomislava Bašića, Ivana Kljakovića-Gašpića, Luku Radelića, Ivana i Tonija Bulaju, Filipa Jurišića, Eniju Ninčević, Anđelu de Micheli Vitturi, kao i vrhunske jedriličare Tonka Rameša, Luku Šangulina, Stipu Vitaljića, Darka Hajdinjaka...

Velik broj hrvatskih momčadi i vrhunskih imena uspješno se pozicionirao na europskoj i svjetskoj Melges 24 sceni. U lokalnim jedriličarskim krugovima, CRO Melges 24 Cup zaradio je nadimak 'Liga prvaka'. CRO Melges 24 kup u Hrvatskoj u kratkom je vremenu postao najbrojnija i najjača jedriličarska serija, okupljajući najbolje od najboljih u jedrenju. Trenutno je flota na istočnom Jadranu treća po veličini u svijetu s preko 20 brodova.

Filip Jurišić predsjednik Hrvatske udruge Melges 24 istaknuo je ovo međunarodno natjecanje vrhunskom promocijom hrvatske obale Jadrana.

„Posebno smo ponosni što smo uz ugledna jedriličarska imena uspjeli uključiti i veliki broj timova iz tzv. Corinthian grupe, odnosno posada koje nemaju profesionalce u svojim redovima. Nakon dugo vremena konačno imamo ravnopravno natjecanje u kojem je do izražaja došlo umijeće jedriličara. Naša vizija rezultirala je vrhunskim regatama, a nadamo se da će Hrvatska u budućnosti imati priliku organizirati još mnogo međunarodnih Melges 24 regata koje najbolje promoviraju naše fantastično more“.

Snaga klase

O snazi ​​klase možda najbolje govori činjenica da su među sudionicima CRO Melges 24 Cupa trenutni osvajač olimpijskog zlata, dvostruki srebrni olimpijci, te osvajači ukupno 14 medalja sa Svjetskih prvenstava i 25 medalja s Europskih prvenstava u olimpijskim klasama. Prošle godine pobjednik CRO Melges 24 Cupa bio je brod Panjić s kormilarom Lukom Šangulinom koji je rekao da je Melges 24 trenutno najzvučniji projekt u hrvatskom jedrenju, a misli i da će klasa još više rasti u sljedećih nekoliko godina.

„Drago mi je da su se uključili gotovo svi najbolji iz našeg sporta. Također je važno da sudjeluju brojne amaterske ekipe, jer su plovila pristupačna, zabavna i natjecateljska. Ovo mladim jedriličarima u nadolazećim godinama nudi priliku da kušaju jedrenje na najvišoj razini i steknu neka korisna znanja za budućnost”.

Serija CRO Melges 24 Cup jedri se u partnerstvu sa specijalnom bolnicom Medico, OneSails i Sailing Pointom, a domaćini regate su hrvatski klubovi diljem Jadrana. U prvom dijelu sezone 2022. godine održane su četiri regate. Sezona je počela u Dubrovniku (SC Orsan) pobjedom Panjića, zatim se jedriličarski 'cirkus' preselio u Biograd na Moru (JK Briva) gdje je Panjić slavio kod kuće. U Opatiji (YC Croatia) je prvu regatnu pobjedu upisala posada Universitas Nova. Šlag na tortu donijela je prva međunarodna Melges 24 regata u sklopu European Sailing Seriesa održana u Rovinju (JK Maestral). Podno Svete Eufemije nastupilo je 30 posada iz sedam europskih zemalja, a pobijedila je talijanska posada Strambapapà. Tijekom jeseni u Splitu će se održati dvije regate (JK Mornar i JK Labud), a na kraju sezone Zadar (JK Uskok) će biti domaćin Međunarodnog prvenstva Hrvatske.

HRVATSKA FLOTA U BROJKAMA

1 sudionik America's Cupa - Karlo Kuret

10 olimpijaca - Karlo Kuret, Toni Bulaja, Tomislav Bašić, Ivan Kljaković-Gašpić, Šime Fantela, Mihovil Fantela, Tonči Stipanović, Enia Ninčević, Ivan Bulaja i Siniša Mikuličić

1 olimpijsko zlato - Šime Fantela

2 olimpijska srebra - Tonči Stipanović

2 svjetska prvaka - Šime Fantela, Mihovil Fantela

14 medalja sa Svjetskih prvenstava olimpijskih klasa - Šime Fantela, Mihovil Fantela, Tonči Stipanović, Ivan Kljaković-Gašpić

10 naslova europskih prvaka u olimpijskih klasama - Šime Fantela, Tonči Stipanović, Ivan Kljaković-Gašpić

25 medalja s Europskih prvenstava olimpijskih klasa - Šime Fantela, Mihovil Fantela, Tonči Stipanović, Ivan Kljaković-Gašpić, Karlo Kuret, Filip Jurišić, Enia Ninčević, Mihaela de Micheli Vitturi

Fotografije: Zerogradinord/Mauro Melandri i Hrvoje Duvančić/regate.com.hr