Hrvatski izlagači na nautičkom sajmu u Veneciji

Hrvatski izlagači na nautičkom sajmu u Veneciji

Razgovarali smo s dvama hrvatskim izlagačima na nautičkom sajmu u Veneciji kako bismo saznali njihovo mišljenje o izložbi, kao i njihove predikcije za blisku budućnost. Našeg prvog izlagača bilo je lako pronaći jer su imali treće po veličini luksuzne motorne jahte na sajmu nakon grupa Ferretti i Azimut. Adriatic Wave, sa sjedištem u Rovinju, najveći je prodavač Absolute Yachts koji pokriva 12 država i prodaje oko 20% Absolutove proizvodnje. Izložili su četiri modela, 47 Fly, Navetta 52 i Navetta 58, kao i impresivnu Navettu 73. Vlasnik tvrtke Adriatic Wave Mario Cakar izrazio je optimizam za budućnost Venecijanskog  Boat Showa, posebno u luksuznom segmentu i pritom se dotaknuo Biograd Boat Showa.

"Imamo planove povećavati izložbeni asortiman na ovogodišnjem Biograd Boat Showu, koji se održava u listopadu", kazao je Cakar objasnivši kako je njihov novi naglasak na Absolut događanjima, gdje pozivaju vlasnike i potencijalne klijente na luksuzne događaje koji promoviraju brend i stvaraju osjećaj zajedništva među Absolut vlasnicima. Nedavno su završili događaj u Rovinju, a planiraju još jedan u Šibeniku koji počinje 26. lipnja.

Razgovarali smo i sa Splićaninom Damirom Opsenicom, zastupnikom brodogradilišta Terra Nauta koje je u Veneciji predstavilo motornu jahtu Terra Nauta 30. Njegov je prvi komentar bio vezan za razočarenje što nije vidio nijednog hrvatskog posjetitelja u Veneciji, ali je brzo promijenio ton kada je u pitanju reakcija talijanske javnosti na Terra Nautu 30.

"Talijanska je javnost odmah bila impresionirana dizajnom. Sljedeći je najčešći komentar bio vezan za kvalitetu izrade, jer se ističe u usporedbi s modelima masovne proizvodnje koji dominiraju u ovom segmentu tržišta" kazao je Opsenica i potom dodao.

"Većina ozbiljnih i upućenih posjetitelja mogla je shvatiti da se dizajn plovila temeljio na klasičnom "Gucu", ali jedva su mogli vjerovati da je takav dizajn sposoban postići najveću brzinu od 46 čvorova."

Oba predstavnika hrvatskih izlagača u Veneciji s kojima smo razgovarali bili su optimistični u pogledu bliske budućnosti za plovidbu, navodeći nagomilanu potražnju i veće povjerenje u potencijalne klijente.