Marina Kornati

Marina Kornati

ILIRIJA d.d. je pionir nautičkog turizma u Biogradu na Moru. Prepoznavši iznimni potencijal Biograda na Moru kao nautičkog grada smještenog u neposrednoj blizini kornatskog arhipelaga, Ilirija d.d. je davne 1974. godine izgradila prvu nautičku luku u Hrvatskoj, današnju hotelsku luku iz koje se sustavno započeo razvijati nautički turizam po cijelom Jadranu, i prvu vlastitu charter flotu od četrdeset Elanovih plovila, te je s punim pravom ponijela naziv pionira nautičkog turizma, dok je grad Biograd postao kolijevka nautičkog turizma.

Današnja marina Kornati ukupne morske površine (akvatorija) 91.912 m2 i kopnene površine od 39.688 m2 zasigurno je jedna od najvećih nautičkih luka zadarske županije i jedini istinski pokretač razvoja nautičkog turizma biogradske rivijere koja je zahvaljujući nautičkim potencijalima samog grada te viziji i hrabrosti Ilirije d.d. omogućila Biogradu ne samo da postane nautički grad već i centar razvoja nautičkog turizma.

Marina je zadržala status vodećeg charter centra na Jadranu sa preko 300 plovila u charteru koje se nalaze u vlasništvu 12 charter tvrtki koje posluju unutar marine i koje se osim charterom bave i prodajom plovila vodećih svjetskih proizvođača

Marinu Kornati čine tri međusobno povezane cjeline:
Centralni dio marine Kornati sa 365 vezova u moru i 70 na kopnu, odnosno ukupno 435 vezova, Zapadni dio marine sa 190 vezova u moru i Južni dio marine sa 80 vezova u  moru. Širina ulaza u marinu je 40 m, a najveća dubina – gaz je do 6,50 m.