Američki nautičari i ribolovci prijedlog o ograničenju brzine nazvali „opasnim i pogrešnim“

U gotovo trosatnom saslušanju pred Povjerenstvom Zastupničkog doma za prirodne resurse, Pododborom za vodu, divlje životinje i ribarstvo, američka nautička i ribarska industrija iznijela je u utorak svoj slučaj protiv, kako ga naziva, "opasnog i pogrešnog" prijedloga o ograničenju brzine plovila od Nacionalne Uprava za oceane i atmosferu (NOAA) usmjerena na zaštitu ugroženog sjevernoatlantskog pravog kita (NARW).

Predloženo pravilo postavilo bi obvezno ograničenje brzine od 10 čvorova za plovila od 35 stopa i dulja, duž većeg dijela istočne obale SAD-a do sedam mjeseci u godini i do 90 milja od obale u nekim područjima, što bi također moglo ugroziti ekonomski učinak od 84 milijarde USD i 314 000 srodnih poslova vezanih uz ribolov i vožnju čamcem dovode u pogođeno područje.

Saslušanje je iznijelo u prvi plan ono što dionici nazivaju "očiglednim netočnostima i lažnim pretpostavkama koje je NOAA napravio kada je iznio predložene izmjene pravila." NOAA procjenjuje da bi novo pravilo utjecalo na 9300 brodova za rekreaciju, ali podaci američke Obalne straže iz 2021., koje je analizirao Info-Link Technologies, pokazuju 63 000 registriranih brodova za rekreacijski ribolov u slanoj vodi duž istočne obale. Slično tome, agencija predviđa godišnji procijenjeni trošak pravila na 46 milijuna USD.

“Ne vjerujem da su procjene rizika točne. NOAA je pogriješila u pogledu ekonomije, pogriješila je u pogledu broja plovila i pogriješila je u pogledu prirode i konstrukcije plovila,” posvjedočio je Frank Hugelmeyer, predsjednik Nacionalnog udruženja proizvođača brodova (NMMA).

Od 2008. bilo je pet dokumentiranih udara plovila ispod 65 stopa od strane NARW-a i približno 5,1 milijuna rekreacijskih ribolova tijekom istog razdoblja, prema podacima NOAA-e, što znači da su šanse da rekreacijski brod ispod 65 stopa udari u pravog kita manje od jedan od milijun.

Možda je najuvjerljivije svjedočanstvo došlo od kapetana Freda Gamboe, vlasnika tvrtke Andreas’ Toy Charters, koja upravlja ribarskim brodovima od 39 i 44 stope.

"Imamo simbiotski odnos s kitovima, oni mi pomažu pronaći tunu", rekao je odboru. "Postoje određeni načini na koje putuju kroz vodu koje je lako predvidjeti, posebno kada su u blizini vrste plijena koju tražimo."

Gamboa je sugerirao da bi prema prijedlogu izgubio do 70 ribolovnih putovanja godišnje. "Morao bih prodati svoje čamce", rekao je ravnodušno.

Jedna pozitivna promjena koja se nedavno dogodila je pristanak NOAA-e da dodijeli predstavnika Radnoj grupi za sigurnost kitova i plovila (WAVS), savezu rekreacijskih i komercijalnih pomorskih, tehnoloških, energetskih, naftnih i konzervacijskih organizacija koje traže postojeća i nova tehnološka rješenja za praćenje morskih sisavaca s američkih obala.

NOAA trenutačno pregledava nekih 90.000 javnih komentara o pravilu, koje bi moglo promijeniti svoj opseg kada bude dovršeno, a očekuje se da će taj proces trajati četiri do šest mjeseci.

Izvor: IBI News

Foto: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission taken under NOAA permit 20556