Hrvatsko brodogradilište traži privremeni stečaj

Hrvatsko brodogradilište traži privremeni stečaj

Ozbiljna financijska kriza pogodila je hrvatskog brodograditelja Brodosplit zbog gubitka ruskih građevinskih kredita koji su bili blokirani sankcijama nakon invazije na Ukrajinu. Zbog toga je brodogradilište pokrenulo privremeni stečaj i pokušava pronaći rješenje za nastalu situaciju. Najveći hrvatski industrijski poslodavac, Brodosplit, dio je DIV grupe koja je kupila brodogradilište 2013. Grupa je procijenjena na 490 milijuna eura i sastoji se od oko 80 tvrtki u osam industrijskih područja i zapošljava oko 3200 ljudi.

U siječnju ove godine, brodogradilište je primilo narudžbu za superjahtu od 125 metara (410 stopa) koja bi trebala biti isporučena 2025. Nacionalnost vlasnika nije poznata, ali tržišna nagađanja sugeriraju da bi to mogao biti Rus. Jahta bi bila među najvećima na svijetu, sa smještajem za 12 gostiju i 50 članova posade. Kad je objavljena narudžba, navedeno je da će superjahta sadržavati “ekstravagantne” značajke i da će, zajedno s drugim plovilom koje je Brodosplit nedavno naručio izgraditi, dva ugovora za tvrtku generirati 200 milijuna eura. Povodom gubitka ruskih građevinskih kredita, uprava Brodosplita je poručila da se nastoji dogovoriti premošćivanje financiranja eventualno preko hrvatske Vlade.

Brodograditelj u knjizi narudžbi ima dva komercijalna projekta za koje su bili potrebni krediti od 150 milijuna eura. DIV je uspio osigurati 30 milijuna eura, a preostalih 120 eura uzeo je kredit od ruske banke VTB. Do kraja ožujka iz banke je povučeno 82 milijuna eura kredita prije uvođenja sankcija, čime je prekinuto plaćanje preostalih 38 milijuna eura.

U pokušaju da riješi situaciju, DIV je pokušao osigurati dodatna sredstva za potporu brodogradilišta i narudžbi, tražeći pomoć od hrvatske vlade da vidi mogu li se dodijeliti neka sredstva za premošćivanje. Iz Brodosplita ističu da je jedan od dva ugovora pri kraju i da bi mogao biti gotov s dodatnih 500.000 eura. Za završetak drugog ugovora potrebno je još 8 milijuna eura.

S DIV-om su u tijeku razgovori između Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) o osiguranju kredita za Brodosplit, ali još uvijek, kako se izvješćuje, Vlada nije dobila odgovor.

"Nadam se da nisu odustali od nas", rekao je hrvatskim medijima tijekom vikenda direktor Brodosplita. “Preživjet ćemo s vladom ili bez nje”, dodajući da bi bez kredita tvrtka bila u ozbiljnoj situaciji.

Podrazumijeva se da neki radnici nisu dobili plaće već nekoliko tjedana, a obećanja pomoći Agencije za zaštitu radnika očito nisu dala nikakav novac. Oko 600 zaposlenika i dalje radi u dvorištu, no još 1500 ih je na odmoru od prošlog mjeseca.

Izvor: IBI News